líčko |
žvýkací sval na vnější straně líce |
libový sval s vysokým podílem vaziva |
úprava: dušení, vaření - specialita na guláš |
|
krk |
část spojující hlavu a roštěnec |
maso s vyšším podílem vaziva, tuku |
úprava: dušení, vaření, pečení |
|
žebro, hrudí |
žebro obepíná břišní dutinu, hrudní kost |
protučněné maso s kostí |
úprava: vaření, pečení, vhodný pro přípravu silných vývarů |
|
zadní - kýta, plec |
svalovina kýty (stehna), svalovina lopatky (přední nohy) |
libová svalovina s nízkým obsahem tuku |
úprava: vaření, dušení, pečení, příprava steaků, omáček, gulášů |
|
kulatá plec (fal. svíčková), falešná svíčková (z kýty) |
nachází se na lopatce (přední noha), jeden ze svalů kýty (zadní noha) |
ideální maso pro kuchařky - snadná příprava, jeden sval |
úprava: steaky, pečení - svíčková na smetaně |
|
bok bez kosti - pupek |
břišní část bez kosti |
hrubší svalová vlákna s jemnou chutí a vůní |
úprava: vaření, pečení, výroba rolád |
|
přední, zadní kližka |
vykoštěné přední a zadní koleno |
nejtypičtější maso na guláš, vysoký obsah kolagenu-vaziva, šlach |
úprava: dušení, vaření, pečení (pomalé, dlouhé) |
|
oháňka |
zadní část trupu, zakončení páteře |
základ pro velmi silné a chutné vývary |
úprava: vaření |
|
svíčková |
sval uložený v bederní části páteře |
libový sval, velmi jemné vlákno, velmi křehké |
úprava: bifteky, steaky |
|
veverka |
bohatě prokrvený sval visicí u páteře |
velmi jemné mramorování, výrazná chuť |
úprava: specialita na steaky |
|
nízký roštěnec |
zádový sval oddělen od boku rovným řezem |
libovější část masa s menším tukovým mramorováním |
úprava: steaky, roastbeef |
|