Hovězí maso

Hovězí
líčko žvýkací sval na vnější straně líce
libový sval s vysokým podílem vaziva
úprava: dušení, vaření - specialita na guláš
krk část spojující hlavu a roštěnec
maso s vyšším podílem vaziva, tuku
úprava: dušení, vaření, pečení
žebro, hrudí žebro obepíná břišní dutinu,
hrudní kost
protučněné maso s kostí
úprava: vaření, pečení, vhodný pro přípravu silných vývarů
zadní - kýta, plec svalovina kýty (stehna),
svalovina lopatky (přední nohy)
libová svalovina s nízkým obsahem tuku
úprava: vaření, dušení, pečení, příprava steaků, omáček, gulášů
kulatá plec (fal. svíčková),
falešná svíčková (z kýty)
nachází se na lopatce (přední noha), jeden ze svalů kýty (zadní noha)
ideální maso pro kuchařky - snadná příprava, jeden sval
úprava: steaky, pečení - svíčková na smetaně
bok bez kosti - pupek břišní část bez kosti
hrubší svalová vlákna s jemnou chutí a vůní
úprava: vaření, pečení, výroba rolád
přední, zadní kližka vykoštěné přední a zadní koleno
nejtypičtější maso na guláš, vysoký obsah kolagenu-vaziva, šlach
úprava: dušení, vaření, pečení (pomalé, dlouhé)
oháňka zadní část trupu, zakončení páteře
základ pro velmi silné a chutné vývary
úprava: vaření
svíčková sval uložený v bederní části páteře
libový sval, velmi jemné vlákno, velmi křehké
úprava: bifteky, steaky
veverka bohatě prokrvený sval visicí u páteře
velmi jemné mramorování, výrazná chuť
úprava: specialita na steaky
nízký roštěnec zádový sval
oddělen od boku rovným řezem
libovější část masa s menším tukovým mramorováním
úprava: steaky, roastbeef