Perkelt
dušené vepřové na paprice
1 - 2
5x
Ingredience
1 kg vepřové pečeně (kýty či plecka)
60 ml přepuštěného másla, 2 střední cibule, 200 ml bílého vína
200ml cideru (zkvašený jablecný mošt),
20 ml smetany (31%), 2 l vývaru, 1½ lžíce mleté papriky, sůl,
citronová šťáva
Postup
Maso očistěte a nakrájejte na kostky 4 × 4 cm. Cibuli nakrájejte na drobno. Rozpalte máslo a cibuli osmažte, až chytne barvu. Přidejte maso a za občasného míchání zprudka opékejte ze všech stran lehce do hněda.
Do pánve k masu přisypte papriku a krátce osmahněte. Zalijte vývarem, osolte a duste téměř do měkka.
Přilijte víno a krátce povařte, až se odpaří alkohol. Přidejte smetanu, provařte a podle chuti osolte a okyselte citronovou šťávou. Smetana s cibulí omáčku dostatečně zahustí.
V Maďarsku se tento pokrm nazývá perkelt a podává se s těstovinou tarhoňa nebo rýží. Vhodné jsou též široké nudle.
Tip: Můžete připravit také perkelt z drštek, jater, jehněcího, telecího nebo hovězího masa či drůbeže. Ke kuřeti rozkrájenému na kostky přidejte slaninu o váze celého kuřete.