Vepřové maso

Perkelt

dušené vepřové na paprice

1 - 2

5x

Ingredience

1 kg vepřové pečeně (kýty či plecka)

60 ml přepuštěného másla, 2 střední cibule, 200 ml bílého vína

200ml cideru (zkvašený jablecný mošt),

20 ml smetany (31%), 2 l vývaru, 1½ lžíce mleté papriky, sůl,

citronová šťáva

Postup

Maso očistěte a nakrájejte na kostky 4 × 4 cm. Cibuli nakrájejte na drobno. Rozpalte máslo a cibuli osmažte, až chytne barvu. Přidejte maso a za občasného míchání zprudka opékejte ze všech stran lehce do hněda.

Do pánve k masu přisypte papriku a krátce osmahněte. Zalijte vývarem, osolte a duste téměř do měkka.

Přilijte víno a krátce povařte, až se odpaří alkohol. Přidejte smetanu, provařte a podle chuti osolte a okyselte citronovou šťávou. Smetana s cibulí omáčku dostatečně zahustí.

V Maďarsku se tento pokrm nazývá perkelt a podává se s těstovinou tarhoňa nebo rýží. Vhodné jsou též široké nudle.

Tip: Můžete připravit také perkelt z drštek, jater, jehněcího, telecího nebo hovězího masa či drůbeže. Ke kuřeti rozkrájenému na kostky přidejte slaninu o váze celého kuřete.