Pečený bůček
s jablečným pyré
2 - 3
4x
Ingredience
1 kg vepřového boku bez kosti
lžicka nasekaného rozmarýnu, lžicka tymiánu, lžíce soli,
200ml cideru (zkvašený jablecný mošt),
4 jablka (nejlépe zelená) lžicka citronové štávy,
100ml bílého vína, 50g medu
Postup
Maso překrojte napolovinu a vetřete do něj sůl s bylinkami. Do pekáče vlijte cider a položte vepřový bok kůží dolů. Dejte maso do trouby předehřáté na 150 °C a pečte asi 30 minut, dokud kůže nezměkne.
Bůček vyjměte a nakrájejte změklou kůži na kostičky. Vraťte maso do pekáče kůží nahoru, vložte zpět do trouby a pečte do změknutí přibližně další 1½ hodiny při 160 °C. Při pečení průběžně podlévejte. Pro dosažení dokonalé kůrky přidejte zhruba v polovině peření na kůži pár kostek ledu.
Na jablečné pyré nakrájejte oloupaná, jádřinců zbavená jablka na menší kostky a zakápněte citronovou šťávou. Do kastrůlku nalijte víno, přidejte jablka a duste je, dokud nezměknou. Pak jablka rozmixujte a oslaďte medem. Pyré by mělo být hladké konzistence a přiměřeně sladké a kyselé.