Vepřové maso

Pečený bůček

s jablečným pyré

2 - 3

4x

Ingredience

1 kg vepřového boku bez kosti

lžicka nasekaného rozmarýnu, lžicka tymiánu, lžíce soli,

200ml cideru (zkvašený jablecný mošt),

4 jablka (nejlépe zelená) lžicka citronové štávy,

100ml bílého vína, 50g medu

Postup

Maso překrojte napolovinu a vetřete do něj sůl s bylinkami. Do pekáče vlijte cider a položte vepřový bok kůží dolů. Dejte maso do trouby předehřáté na 150 °C a pečte asi 30 minut, dokud kůže nezměkne.

Bůček vyjměte a nakrájejte změklou kůži na kostičky. Vraťte maso do pekáče kůží nahoru, vložte zpět do trouby a pečte do změknutí přibližně další 1½ hodiny při 160 °C. Při pečení průběžně podlévejte. Pro dosažení dokonalé kůrky přidejte zhruba v polovině peření na kůži pár kostek ledu.

Na jablečné pyré nakrájejte oloupaná, jádřinců zbavená jablka na menší kostky a zakápněte citronovou šťávou. Do kastrůlku nalijte víno, přidejte jablka a duste je, dokud nezměknou. Pak jablka rozmixujte a oslaďte medem. Pyré by mělo být hladké konzistence a přiměřeně sladké a kyselé.