Hovězí ragú
burgundské
2 - 3
4x
Ingredience
1kg zadního hovězího, 150g sádla, 150g špeku
2 střední cibule, 1 lžíce drceného česneku, 1 lžíce hladké mouky,
2 lžíce rajského protlaku, 400ml hovězího vývaru,
800ml červeného vína, 1 mrkev, 5 malých žampionu,
20ks perlových cibulek, sůl, do sítka: 2 bobkové listy,
½ lžičky tymiánu, rozmarýnu alistové petrželky
Postup
Maso očistěte a nakrájejte na kostky 5 × 5 cm. Na dostatečně velké pánvi se silným dnem rozpalte sádlo, přidejte maso a za občasného míchání zprudka opékejte ze všech stran do hněda. Pánev nepřeplňujte, pokud máte více masa, opékejte ho na vícekrát.
Do pánve přidejte drobně nakrájenou cibuli a dále restujte, dokud se cibule lehce neopeče. Maso zasypte moukou a zastálého míchání opékejte, až jíška mírně ztmavne.
Maso přendejte do hrnce, přidejte česnek, rajčatové pyré s vývarem a červeným vínem a přiveďte k varu. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne, a přidejte koření.
Hrnec přikryjte a vložte do trouby předehřáté na 165 °C. Duste, dokud maso nezměkne, cca 1½ až 2 hodiny. Poté přidejte žampiony, kostky mrkve opečené na másle a vařené perlové cibulky. Podle chuti osolte. Chvíli provařte, ke konci můžete zakápnout koňakem. Podávejte se širokými vaječnými nudlemi.