Vepřové maso

Ratatouille

s marinovanými steaky

1 - 2

4x

Ingredience

Marinované vepřové steaky

1 cuketa, 1 menší lilek, 1 cibule, 2 zelené papriky,

2 stroužky česneku, 300 g loupaných rajčat (z konzervy),

100 ml olivového oleje, hrstka nasekané petrželky,

1 bobkový list, 1/3 lžičky sušeného tymiánu, sůl,

čerstvě mletý pepř

Postup

Nakrájejte zeleninu: cuketu na 1 cm plátky, lilek na větší kostky, papriku na 2,5 cm čtverečky, cibuli a česnek na drobno.

Na pánvi se silným dnem osmahněte cuketu v troše olivového oleje, dokud nebude na půl vařená, a vyjmete zpánve. Stejně postupujte s lilkem. Také cibuli a papriky osmahněte do poloměkka, přidejte česnek a restujte další minutu.

Vložte do pánve všechnu zeleninu a koření, konzervovaná rajčata nekrájejte, rozbijí se během vaření. Zakryjte a pomalu vařte, dokud zelenina nezměkne. Zeleninu během vaření nepodlévejte, dusí se ve vlastní šťávě. Pokud je příliš šťavnatá, vařte ji odkrytou několik minut, dokud se šťáva nezredukuje. Dávejte pozor, abyste zeleninu na dně pánve nepřipálili. Přidejte sůl a pepř podle chuti a můžete servírovat.

Marinované vepřové steaky vyjměte z lednice 1 hodinu před grilováním. Grilujte na prudším ohni z jedné strany do ¾, poté otočte a již jen krátce dogrilujte. Steaky nechte pár minut v teple odpočinout, aby se šťávy vstřebaly zpět do masa.