Hovězí maso

Cheeseburger

s BBQ majonézou

½ - 1

 

4x

Ingredience

720 g mletého masa (mix, hovězí nebo vepřové)

4 hamburgerové bulky, 4 plátky goudy, 4 plátky slaniny

1 ledový salát, 1 velké rajce, 1 velká kyselá okurka,

1 červená cibule, 2 lžíce kečupu, sůl, čerstvě mletý pepř,

Na BBQ majonézu: 120 g BBQ omáčky, 150 g majonézy,

30 g plnotučné hořčice, sůl a pepř dle chuti

Postup

Mleté maso (směs hovězího a vepřového nebo jen hovězí či vepřové) smíchejte se solí, pepřem a kečupem. Vytvarujte kulaté placky ováze 180 g (trochu větší než průměr bulky). Zeleninu nakrájejte na plátky. Smíchejte suroviny na BBQ majonézu. Bulky rozpulte, položte řeznou stranou na gril, opatrně opečte, aby se nespálily, a ponechte v teple. Plátky slaniny z obou stran u grilujte dozlatova a dokřupava.

Na rozpálený gril položte maso až do ¾ zšedne, obraťte jej a navrch každého položte plátek sýra. Grilujte už jen krátce, aby maso zůstalo šťavnaté. Hamburgery však zvládnete udělat i doma na pánvi.

Cheeseburgery sestavte takto: Oba díly bulky namažte vydatně BBQ majonézou, na spodní díl položte horký burger, navršte plátky rajčat, cibule a okurky. Na vrchní díl bulky dejte plátek slaniny a 2 plátky salátu. Bulky sestavte a propíchnete špejlí, aby vše drželo krásně pohromadě.

Tip: U hamburgeru se fantazii meze nekladou. Cibuli můžete ugrilovat a místo goudy použít sýr s modrou plísní. Pokud chcete mít burgery ještě šťavnatější, vložte do jeho středu plátek másla. Do masové směsi můžete také přidat koření, které máte rádi, např. česnek, papriku, rozmarýn či orestovanou cibuli. Místo BBQ omáčky můžete smíchat půl napůl kečup a majonézu. Ugrilované burgery lze podávat i s různou přílohou – hranolky, bramborovou kaší, vařenými i opékanými brambory, rýží nebo těstovinami s rajčatovou omáčkou apod.