Hovězí maso

Roastbeef

s omáčkou nebo přírodní šťávou

2 - 3

6x

Ingredience

1,5 kg nízké roštěné,

1 střední cibule, 1 mrkev, 100 g řapíkatého celeru,

700 ml hovězího vývaru, 2 lžíce rajského protlaku,

2 lžíce hladké mouky, sůl, čerstvě drcený pepř,

worcestrová omáčka

Postup

Maso ze všech stran opepřete, osolte, pokapejte olejem a vše důkladně vetřete. Položte jej tukem do pekáče, vpíchněte dojeho středu teploměr a dejte do trouby předehřáté na 150 °C.

Pecte nejméně po dobu 90 minut podle své chuti: od málo propečené („rare“, vnitřní teplota 49 °C) přes středně propečenou („medium“, 54 °C) popropečenou („well done“) variantu. Vnější plátky budou samozřejmě propečené více než střed.

Vyjměte maso z pekáče, přikryjte alobalem a utěrkou a nechte v teple 15 – 30 minut odpočinout. Odpočaté maso opatrně krájejte ostrým nožem na tenké plátky, netlačte, aby nevytékala šťáva. Podávejte s různými úpravami brambor a zeleniny. Tenké plátky roastbeefu s tatarkou jsou také vynikajícím předkrmem.

Omácka: Nakrájejte zeleninu nahrubo, loupat netřeba, a přidejte ji do pekáče s výpekem. Na sporáku zeleninu zprudka opékejte, dokud nezhnědne a tekutina se neodpaří. Slijte tuk a s moukou připravte hnědou jíšku. Odvařte pekáč malým množstvím hovězího vývaru a přendejte i se zeleninou do hrnce se zbývajícím vývarem. Přiveďte k varu, přidejte protlak, lehce vmíchejte zchladlou jíšku a zvolna vařte 15 – 20 minut. Přeceďte přes jemné síto a dochuťte solí, pepřem a worcesterovou omáčkou.

Tip: Na variantu s přírodní šťávou vynechejte rajský protlak a jíšku. Zahustěte jednou lžící kukuřičného škrobu smíchaného s 50 ml studené vody nebo vývaru.